IKC Máxima, alles voor een stralend kind

Kalender

De jaarkalender voor ouders wordt via Parro verzonden.

Welkom

Sara, Aidyn, Jinthe, Lisa en Jacky zijn gestart op de speelleergroep.
Na de zomervakantie zijn Isabelle, Twan, Max, Tobias, Evie, Nora, Axel, Lien, Jelte, Boaz, Marrit, Finn, Bram, Benthe, Sophie, Sterre, Marlys, Taeke en Jobbe ingestroomd op school. Welkom! Wij wensen jullie veel speel- en leerplezier op IKC Máxima.

Trefwoord

Voor de levensbeschouwelijke opvoeding van uw kind(eren) gebruiken we op school de methode ‘Trefwoord’. We kijken naar een (digitale) kalenderplaat met daarop een tekening, foto, puzzel of tekst. De (Bijbel-)verhalen, gedichten, gebeden en liederen die daarbij horen, staan in de handleiding voor de leerkracht. Zo stelt ‘Trefwoord’ verschillende thema’s uit de leefwereld van de kinderen, de samenleving en de Bijbel aan de orde. 

Deze weken staat het thema 'Beginnen' (week 35 en 36) centraal. De spanning om ergens aan te beginnen en de mogelijkheid om opnieuw te mogen beginnen.
Bijbelverhalen: Schepping van de wereld (Genesis 1; Genesis 2,5-25); Noach en de grote vloed (Genesis 6-9)

Schoolnieuws

De eerste week is weer een feit. De eerste week stond in het teken van wennen en kennismaken en er werd ook al weer goed gewerkt. Meester Jeroen gaf gymles in zijn IKC-trainingspak, de biebmoeders zijn al actief en de kinderen maken een verjaardagskalender. Een mooie week!


Ramp Haïti

Zaterdag 14 augustus vroeg in de ochtend werd Haïti getroffen door een zware aardbeving. De schade in het gebied is enorm.    
Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 7,2 lag vlakbij de stad Les Cayes (120 kilometer van de hoofdstad) op het schiereiland, dat het zuidwesten van Haïti vormt. De autoriteiten spreken over meer dan 2.200 doden, ruim 12.000 gewonden en 61.000 dakloze gezinnen. Ook medische voorzieningen en ziekenhuizen zijn beschadigd of verwoest. In de toch al structureel arme regio is het daarom moeilijk om voor de gewonden te zorgen. Een medisch team van Compassion Haïti is in de regio om lichtgewonden te helpen. De zoektocht naar slachtoffers en de hulpverlening worden bemoeilijkt door tropische storm Grace, die twee dagen na de aardbeving langs het zuidwesten van het land trok. Mensen hadden tijdens de zware regenval niets of alleen een tentzeil om onder te schuilen.
Shelmalie Syncirin
Shelmalie Syncirin is een van de vier Compassionkinderen die wij ondersteunen. Ze woont in het getroffen gebied. Wij hebben nog niks van Shelmalie gehoord. Wij bidden voor haar en de 17.000 andere sponsorkinderen die met hun familie in de zwaar getroffen regio’s wonen. Graag willen wij als IKC Máxima een extra donatie doen voor de getroffen gebieden. Daarom vragen wij u geld te storten op onze sponsorrekening NL85RABO0110010493 onder vermelding van Shelmalie.
Alvast bedankt voor uw bijdrage.

Oproep

Dit jaar gaan we op IKC Máxima starten met 4 ateliers in alle groepen. We gaan werken aan een schilder-, klei-, constructie- en een media-atelier. Daarvoor hebben we veel materialen nodig!  
Er is al veel op school, maar we zouden de volgende materialen ook goed kunnen gebruiken:
- hout, in kleine stukjes/resthout
- doosjes 
- ijzerdraad
- wol 
- lege plastic yoghurtemmers
- schuurpapier
- karton/rollen/platen
- papieren zakken
- schelpen, knopen, doppen, kralen etc
- pipetjes (plastic)
- wasknijpers,
- tape      

Wilt u meehelpen iets van dit materiaal te verzamelen? U kunt de materialen meegeven aan uw kind. We starten op 5 oktober met de ateliers.  
Bedankt alvast!

Nieuws van de speelleergroepDe eerste schoolweken zitten er alweer op en wat is het weer gezellige met elkaar. Voor de vakantie hebben alle peuters een “vakantiekoffer” gekregen. Hierop kunnen foto's en verhalen verzameld worden, en na de vakantie weer mee teruggenomen worden. Vol trots laten de kinderen hun vakantie koffer aan elkaar zien en vertellen wat ze allemaal gedaan en beleefd hebben. We hangen alle koffers op zodat deze nog eens goed bekeken kunnen worden.

Ons thema voor de eerste 3 weken is "Welkom allemaal!" Tijdens dit thema zetten we vooral in op het (opnieuw) leren kennen van de groep, de structuur en het dagritme. Ook zijn er enkele nieuwe kinderen gestart, voor hun is het een mooie periode om gewend te raken en andere kinderen tijdens het spel te leren kennen. Natuurlijk worden er tussendoor ook activiteiten gedaan en zijn we weer gestart met Engels. De kinderen pikken het liedje snel op en zingen en bewegen allemaal vrolijk mee. “Hello everyone, clap your hands, stomp your feet en touch your nose”.

Dit schooljaar zal op maandag en dinsdag Antje Bartlema stagelopen. Antje zit in haar 2e jaar van de opleiding ‘pedagogisch medewerker’ aan de Friesland College.


Nieuws van de BSO

Het waren 6 gezellige weken tijdens de vakantie BSO! Iedere week stond een ander thema centraal en de kinderen hebben niet stil gezeten. Zo gingen de kinderen tijdens de wetenschapsweek aan de slag met een bruisende kokosnoot, hebben ze papieren bloemen laten bloeien in water en verborgen boodschappen met melk geschreven. Ook hebben de kinderen een "tie dye shirt" gemaakt, bananenpannenkoeken gebakken en hebben ze graffiti gespoten.

Inmiddels is de vakantie BSO alweer 2 weken voorbij en zijn we alweer gewend aan het schoolritme. Veel kinderen zijn op de BSO doorgestroomd naar een nieuwe groep, met nieuwe pedagogisch medewerkers en nieuwe kinderen om hun heen. Tijdens het thema "Welkom allemaal" leren we elkaatrt kennenEen  door middel van gezellige gesprekjes aan tafel, het ondernemen van verschillende activiteiten met elkaar, spelen van spelletjes en natuurlijk is er ook tijd voor vrij spel. Ook is er dit schooljaar een nieuwe stagiaire gestart, Antje Bartlemans. Zij zal op maandag en dinsdag op de 8+ groepen meedraaien en op vrijdag op de 4 tot 7 jaar groep. 


Muziek


Muzikale klanken klinken door het gebouw van IKC Máxima. Na schooltijd zijn er dwarsfluit- en pianolessen.

Dakrenovatie en binnenklimaat

De dakrenovatie vordert gestaag. Binnenkort wordt airco aangesloten. Laat de geweldige nazomer maar komen!
De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 30 september 2021